12. februar – Odgovori o porijeklu koronavirusa i dalje nepoznati – WHO

0
68

Izjaviti da Kina ima dobre bezbjednosne protokole pa zbog toga virus vjerovatno nije pobjegao iz laboratorije nije odgovor na pitanje stručnjaka sa Škole javnog zdravstva T. H. Čan pri univerzitetu Harvard.

Američka administracija smatra da istraga nije bila nezavisna i valjana.

– Porota nije odlučila – odgovorio je portparol Stejt Departmenta, Ned Prajs na pitanje da li misli da su kineske vlasti bile dovoljno transparentne kada je riječ o porijeklu virusa.

Upitan o odluci međunarodnog tima stručnjaka WHO da ne preporučiju dalju istragu jer nijesu našli dokaze koji bi podupirali teoriju, portparol je rekao da SAD čekaju objavljivanje cjeloukpnog izvještaja.

– Sjedinjene Države će pričekati objavu cjelokupnog izvještaja WHO, umjesto da brzaju sa zaključcima koji bi bili motivisani ičim drugim osim naukom, želimo da vidimo gdje nas vode konkretni naučni podaci i na tome ćemo temeljiti naš stav – izjavio je Ned Prajs.

Putovanje međunarodnih stručnjaka u Vuhan i njihove zaključke nakon obilaska lokacija povezanih sa izbijanjem pandemije iščekivalo se sa nestrpljenjem, iako se nisu očekivale velike, bombastične novosti.

A odgovori na pitanja o porijeklu virusa ostaju nepoznati, okolnosti nisu nimalo jasnije, ipak mnogi su ionako od početka govorili kako je moguće da sigurnih odgovora na pitanje odakle je došao virus nikad zapravo neće niti biti, prenosi Vašington post.