12. januar – Ostrva bez ljekara – Hrvatska

0
260

Od 250 ljekara porodične medicine u Splitsko-dalmatinskoj županiji u idućih šest godina čak stotinu će otići u penziju, upozorava direktor Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric. To, međutim, nije najveći problem u tom Domu zdravlja jer zbog nedostatka medicinskih sestara u puno ordinacija ljekari i stomatolozi su primorani da rade sami.
– Srednji medicinski kadar postaje veći problem od nedostatka ljekara jer kada nema ljekara ambulanta je zatvorena i pacijenti idu drugdje, a što kada se ostane bez medicinskih sestara, pogotovo sada u vrijeme epidemije gripa. Prije bi ljekari na zamjene dolazili sa Zavoda za zapošljavanje, no sada to više nemamo tako da je prije nekoliko dana u Splitu nedostajalo šest ljekara – rekao je dr Petric.
Osim toga, ljekari koji su trenutno na raspolaganju ne žele da započinju rad, na primjer, na Lastovu ili Visu. Zbog toga je stalno otvoren konkurs za radno mjesto ljekara u Sućurju na Hvaru, koji bi trebao brinuti o 300 pacijenata. Uz platu se nudi stan i godišnji bonus od 50.000 kuna, ali na konkurs se niko ne javlja, stoga troje ljekara iz Jelse svakodnevno putuje i izmjenjuje se u ambulanti u Sućurju