12. jul – Vlada pogriješila što je krajem juna naglo ublažila mjere – Nizozemska

0
25

Premijer Nizozenske Mark Rute izjavio je da je vlada pogriješila kada je odlučila da krajem juna naglo ublaži epidemiološke mjere, iako je tada počeo da raste broj novih slučajeva koronavirusa.

– Ono za šta smo mislili da će biti moguće pokazalo se da je bilo pogrešno. Napravili smo pogrešnu procjenu, zbog čega nam je žao i izvinjavamo se – rekao je Rute na konferenciji za medije.

Rute se izvinio i zbog „loše pres konferencije“ predhodno održane, kada su on i ministar zdravlja Hugo de Jonge odbacili kritike da je vlada preuranjeno ukinula restriktivne mjere.

– Tada ste pitali šta mislimo o tome i nismo bili fer kada na to nijesmo odgovorili – kazao je Rute i objasnio da su on i De Jonge bili preokupirani razmišljanjem o novim mjerama, zbog čega nijesu bili dobro pripremljeni da daju odgovore na sva pitanja.

Vlada Nizozemske je vratila neke od mjera koje su bile ukinute krajem juna, pa su tako ponovo zatvoreni noćni klubovi, a kafane i restorani mogu da rade uz striktno poštovanje fizičke distance među gostima.

U zadnja 24 časa potvrđena su 10.283 nova slučaja kovida, što je najviše od decembra prošle godine. Prije dvije nedjelje, kada je najveći broj epidemioloških mjera ukinut, dnevno je bilježeno oko 1.000 novooboljelih, ali se u međuvremenu proširio delta soj, prenosi Politiko.