12. maj – OTVOREN NOVI CENTAR ZA TRANSPLANTACIJU U KB MERKUR

0
391

zagrebZAGREB – Novi centar za transplantaciju otvoren je 12. maja u KB Merkur. Kako je tom prilikom kazao ministar zdravlja Hrvatske prim. dr Siniša Varga, otvaranjem novouređenog Centra sa pripadajućom infrastrukturom, koja omogućava izvođenje najsloženijih transplantacijskih zahvata, KB Merkur i službeno postaje transplantacijski centar licenciran u skladu sa EU standardima.

U uređenje i opremanje Centra za transplantaciju Ministarstvo zdravlja je uložilo 74 miliona kuna. Centar se prostire na 3760 kvadratnih metara, a sastoji se od odjeljenja sa 27 kreveta, pet izolacijskih soba, jedinice za intenzivno liječenje, poliklinike i transplantacijskih ambulanti.

Prema podacima Eurotransplanta, lani je u Republici Hrvatskoj ukupno presađen 361 organ, od čega 197 bubrega, 15 jetri, 34 srca i pet gušterača. Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa od 144 preminula davaoca, „novi život na dar“ dobile su 354 osobe. Od 2010. godine do danas, ukupna lista čekanja smanjena je za 37 odsto.

Zahvaljujući jedinstvenom organizacionom modelu, vrhunskim stručnim timovima, te visokoj stopi davaoca koja iznosi 33,5 na milion stanovnika, hrvatskoj transplantacijskoj medicini danas pripada vodeće mjesto u svijetu.