12. mart – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BUBREGA

0
323

U Crnoj Gori zavještanje organa nije na zadovoljavajućem nivou i potrebno je mnogo raditi na širenju donatorske kadaverične mreže – poručeno je sa obilježavanja Svjetskog dana bubrega, koje je 12. marta upriličeno u podgoričkom Hotelu “Ramada”. Kako je tom prilikom saopštila predsjednica Udruženja nefrologa Crne Gore prof. dr Marina Ratković, u decembru prošle godine u Crnoj Gori urađena je jedina kadaverična transplantacija bubrega, odnosno transplantacija od mrtvog donora. U Kliničkom centru Crne Gore u protekle dvije godine urađena je ukupno 21 transplantacija, od čega 20 od živih donora.

– U tom periodu ispitali smo 120 pacijenata, a uspjeli smo da uradimo samo 21 transplantaciju, jer je mnogo ispitanih pacijenata koji ne mogu biti adekvatni donori. Mnogo su manji rizici ako se radi o pacijentu koji je moždano mrtav – kazala je Ratković.

Prema njenim riječima, cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega, koji su ove godine organizovali Udruženje nefrologa Crne Gore i Udruženje pacijenata na dijalizi i pacijenata sa transplantiranim bubregom, jeste upravo da se pokuša da se zajednički utiče na podizanje svijesti o neophodnosti širenja donatorske mreže, ali i istakne značaj bubrežnih bolesti u ukupnom morbiditetu i mortalitetu svjetske populacije.

Ovogodišnju proslavu Svjetskog dana bubrega obilježilo je učešće pacijenata sa transplantiranim bubregom i njihovih donora, koji su poslali poruku da treba pomoći drugima, te da je od ključne važnosti da to shvate i ljudi koji donose odluke.