12. novembar – SZO POSTAVLJA STANDARDE ZA SMANJENJE ZAGAĐENJA VAZDUHA U ZATVORENOM PROSTORU

0
356

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije ističu opasnosti spaljivanja goriva kao što su ugalj i neprerađeni kerozin u domaćinstvima, i postaviljaju ciljeve za smanjenje emisije zagađujućih materiaja iz šporeta, sisteme za grijanje i lampi na čvrsto gorivo.

Novi vodič Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitet unutrašnjeg vazduha, Sagorijevanje goriva u domaćinstvu naglašava potrebu poboljšanja pristupa čistijim izvorima energije kao što su: naftni gasa, biogas, prirodni gas, etanol i struja, i to posebno u zemljama sa niskim i srednjim primanjima.

Ove nove smjernice Svjetske zdravstvene organizacije baziraju se na otkrićima SZO-a da je više od 7 miliona smrtnih slučajeva u svijetu posljedica izlaganja zagađenom vazduhu u zatvorenim ili otvorenim prostorima. Prema procjenama, oko 4,3 miliona ljudi u svijetu umre svake godine od zagađenja vazduha u domaćinstvu koju emituju elementarne biomase i šporeti na ugalj.

„Obezbjeđivanje čistijeg vazduh u i oko kuća je osnov za smanjenje bolesti uzrokovanih zagađenjem vazduha, naročito u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom,“ kazala je  dr Marija Neira, SZO direktor za javno zdravlje, zaštitu životne sredine i socijalne odrednice zdravlja. „Nove smjernice SZO-a imaju za cilj da pomognu zemljama da uvedu čistije tehnologije, poboljšaju kvalitet vazduha u siromašnim domaćinstvima, smanje bolesti povezane sa zagađenjem vazduha i spase živote,“ rekla je dr Neira.