13. februar – Svjetski lider u borbi s korona virusom – Island

0
57

Island je država koja je na karti Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) već treću nedjelju zaredom označena zelenom bojom. To znači da je tamo epidemiološka situacija povoljna. Kako piše New Straits Times, kako se broj novih kovid slučajeva smanjivao, Island je od sredine novembra postupno ublažavao mjere u četiri faze.

Islanđani od januara mogu slobodno trčati po traci za trčanje u teretani, a od decembra mogu plivati u javnim bazenima. Sve to je vrlo suprotno od ograničenja koja su još uvijek na snazi u većini Evrope.

Sa samo pet novih slučajeva otkrivenih na Islandu u proteklih 14 dana bez otprilike 20 slučajeva otkrivenih i zaustavljenih na granici, epidemija je na najnižem nivou u više od pet mjeseci, a stopa incidencije najniža je u Evropi, prema službenim podacima koje je prikupio AFP.

Zemlja s 365.000 ljudi, koja je do sada vakcinisala više od četiri posto stanovništva, zabilježila je nešto više od 6.000 slučajeva i 29 smrtnih ishoda. Iako su slučajevi u padu u većini evropskih zemalja, niti jedna nije uspjela suzbiti širenje zaraze kao Island. Prema mišljenju stručnjaka, ključ uspjeha Islanda je višestruk.

– Prva je spremnost nacije da se pridržava svih postavljenih ograničenja. Druga je “snaga našeg medicinskog sistema da se nosi s tim. I onda, naravno, kombinacija traženja kontakata i testiranja i analize svih pozitivnih slučajeva – kazao je Vidir Reynisson, glavni nadzornik kancelarije nacionalne policije.