13. jun – ODRŽANI TREĆI “DANI BOLNIČKE ISHRANE”

0
283

ZAGREB – Stručno – naučni skup “Dani bolničke ishrane” održan je 12. i 13. juna u Kliničkoj bolnici Dubrava. Skup je organizovalo Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, a okupio je više od 200 učesnika – nutricionista, dijetetičara, ljekara, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika.

Na skupu je predstavljena nova Odluka o standardima ishrane pacijenata u bolnicama, koju je izradila stručna radna grupa Ministarstva zdravlja. Prema riječima Romane Franić iz Ministarstva zdravlja, novi standard proširio je broj dijeta, koji sada obuhvata čak 50 različitih dijeta kojima su dodate karakteristike za svaku pojedinu dijetu, što će značajno pomoći svima onima koji rade sa dijetama ili im je dijeta sastavni dio liječenja.

Direktorica Službe za prehranu i dijetetiku KBC Zagreb Eva Pavić istakla da je sada pred dijetetičarima veliki posao u implementaciji svih dijeta u bolnički sistem, ali i izradi normativa i jelovnika u skladu sa novim preporukama.
Glavne teme skupa bile su problemi prehrane kod različitih bolesti i stanja, poput dijabetesa, bubrežnih i gastroenteroloških bolesti, osteoporoze, disfagije, te poremećaja u ishrani.