13. jun – Sa razvojnim i mentalnim poremećajem 6.000 djece

0
58

Direktor Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju, dječiji psihijatar dr Ivan Krgović kazao je u razgovoru za Dan da je do sada u toj ustanovi 6.000 djece potražilo pomoć psihologa, defektologa i/ili psihijatra. Pojasnio je da su pomoć tražili usled razvojnih poremećaja gdje spadaju disfazije, autizam, disharmoničan razvoj, te zbog mentalnih tegoba i oboljenja koja ne spadaju u razvojne poremećaje, kao što su psihoze, neuroze, poremećaji raspoloženja, poremećaji ponašanja.

– Sve ukupno je u Centru za autizam otvoreno preko 6.000 kartona djece i adolescenata uzrasta do 18 godina”, rekao je dr Krgović.

Odgovarajući na pitanje sa kojim siptomima se djeca najviše javljaju, dr Krgović navodi da su najčešće u pitanju djeca sa kašnjenjem u razvoju govora, lošom socijalnom interakcijom u odnosu na vršnjake, zatim sa poremećajem ponašanja, adolescentnim krizama, anoreksijom, depresijom, različitim fobijama ili anksioznim poremećajem.

– Djelimičan rast postoji, obično mentalnih oboljenja koja spadaju u neuroze, u smislu anksioznosti i stresogenih reakcija, jer je, posebno na vrhuncu epidemije, postojao strah kod djece i adolescenata za svoje roditelje, babe i djedove. Nažalost, mnogi su ih i izgubili ili su isti bili kraće ili duže vrijeme i hospitalizovani zbog Kovid-19 infekcije. Potreba za dodatnim higijenskim mjerama (distanca, ruke, maska) dovela je do pogoršanja kod adolescenata sa opsesivno kompulzivnim poremećajem, koji takođe spada u neuroze – dodao je dr Krgović.

Govoreći o uticaju pandemije na najmlađu populaciju, dr Krgović kaže da su negativni efekti pandemije virusa korona najočigledniji kada je u pitanju uskraćivanje socijalnih kontakata u školama, vrtićima, igraonicama i svim drugim mjestima gd je su mališani uvježbali socijalne vještine, komunikaciju i socijalnu interakciju sa vršnjacima.

Govoreći o izloženosti najmlađe populacije riziku obolijevanja od mentalnih poremećaja, dr Krgović kaže da se mozak intenzivno razvija, pogotovo u prve tri godine i svako neprijatno iskustvo ili nedostatak stimulacije negativno utiče i na mentalni razvoj.

On je istakao da je kadar, kada su u pitanju dječja psihijatrija i razvojni poremećaji, u Crnoj Gori deficitaran, piše Dan.