13. mart – ODRŽAN STRUČNI SKUP O REGISTRU AKUTNOG KORONARNOG SINDROMA U CRNOJ GORI

0
395

Strucni skup o registru akutnog koronarnog sindromaStručni skup pod nazivom „Akutni koronarni sindrom u Crnoj Gori i Registar akutnog koronarnog sindroma“ održan je 13. marta u Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Kako je tom prilikom kazao direktor Instituta dr Boban Mugoša, svijet se danas nalazi u pravoj pandemiji hroničnih nezaraznih bolesti, među kojima vodeće mjesto po zastupljenosti u obolijevanju zauzimaju kardiovaskularne bolesti.

– Procjenjuje se da svake godine u svijetu od KVB umre 17,3 miliona ljudi, što čini preko 30 odsto ukupnog mortaliteta. KVB su značajan uzrok radne nesposobnosti, velikih troškova zdravstvene zaštite i prijevremene smrtnosti – saopštio je Mugoša.

Kao jedan od instrumenata unaprjeđenja zdravstvene zaštite stanovnika, Registar akutnog koronarnog sindroma počeo je 1. januara 2013. godine putem prijava ljekara da prikuplja podatke o oboljelima sa sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Aplikacija Registra akutnog koronarnog sindroma je postavljena u okviru predhodno uspostavljenog i umreženog Zdravstveno informacionog sistema u Opštim bolnicama. Papirna forma prijavljivanja se jedino trenutno sprovodi iz Kliničkog Centra Crne Gore.

U prethodnoj godini, Institut za javno zdravlje, u okviru aktivnosti Registra akutnog koronarnog sindroma, sproveo je edukativne obilaske KCCG i svih opštih bolnica, a tom prilikom su zdravstveni radnici i rukovodioci zdravstvenih ustanova upoznati sa strukturom i funkcionisanjem Registra akutnog koronarnog sindroma, dosadašnjim kvalitetom obuhvata prijavljivanja osoba sa tim sindromom i zakonskom obavezom prijavljivanja osoba sa ovim oboljenjem u Crnoj Gori.

Prof. dr Aneta Bošković, specijalista interne medicine – kardiolog iz Kliničkog centra Crne Gore, istakla je da je koronarna bolest srca i dalje ubica broj jedan u svijetu.

– Formiranje Registra akutnog koronarnog sindroma u Crnoj Gori treba da doprinese boljoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesnika i razvoju specijalističkih službi – kazala je ona.

Rukovodilac Registra akutnog koronarnog sindroma dr Aleksandra Nikolić-Jegdić, specijalista epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, kazala je da je, prema podacima za 2009. godinu, u Crnoj Gori umrlo 5862 osoba.

– Procenat učešća kardiovaskularnih bolesti u ukupnom mortalitetu iznosio je 55 odsto, što znači da je u 2009. godini od kardiovaskularnih bolesti umrlo 3216 osoba – kazala je ona.

Registar akutnog koronarnog sindroma predstavlja medicinsku zbirku podataka, koja je definisan i organizovan sistem za sakupljanje, čuvanje, obradu, analizu i korišćenje podataka o akutnom koronarnom sindromu u Crnoj Gori. Obrađeni podaci Registra AKS predstavljaju polaznu osnovu za medicinska naučna istraživanja.