13. mart – SIMOVIĆ UČESTVOVALA NA PRVOM EVROAZIJSKOM HTA FORUMU U ANKARI

0
334

Generalna direktorka Direktorata za unapređenje i kontrolu kvaliteta u Ministarstvu zdravlja dr Sanja Simović učestvovala je na Prvom evroazijskom HTA forumu, koji je od 12. do 13. marta održan u Ankari,Turska. Ona je tamo boravila na poziv Društva za medicinu baziranu na dokazima (KDTD) iz Turske i uz podršku agencije TIKA. Glavna tema skupa bila je izrada vodiča kliničke prakse i procjena zdravstvenih tehnologija.

Pored dr Simović, učesnica Foruma bila je dr Alma Bajramspahić, predsjednica Komisije za kontrolu kvaliteta Doma zdravlja Bijelo Polje, a učestvovali su i internacionalni eksperti iz Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Finske i nacionalni eksperti Turske, kao i predstavnici Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije, Azerbejdžana, Kazahstana i Kirgistana.

Domaćin je inicirao osnivanje Evroazijskog udruženja koje bi, na osnovu različitih iskustava primjene medicine zasnovane na dokazima u praksi, pokrenulo zajedničke aktivnosti koje vode ka razvoju i standardizaciji vodiča baziranih na medicini zasnovanoj na dokazima i procjeni zdravstvenih tehnologija.