13.septembar -BAKTERIJSKI OBRAĐEN MED ZAMJENA ZA ANTIBIOTIKE

0
372

Istraživači na univerzitetu Lund u Švedskoj vrše istraživanja sa bakterijski tretiranim medom za koji smatraju da bi mogao da pomogne pri zarastanju rana i da ponudi nadu u suzbijanju bakterija koje su otporne na antibiotike.

Pomješan sa procesovanim medom, vodom i šećerom, melem 13 laktoacidnih bakterija uzetih iz mednog stomaka pčela, pomaže pri proizvodnji antibakterijskog sastojka koji uništava bakterije otporne na antibiotike, sudeći prema istraživačici sa univerziteta Lund.

„Glavni sastojak ovog lijeka je živa bakterija. Možemo da podignemo taj stari lijek na novi nivo u kojem možemo da standardizujemo na primjer, mješavinu meda sa tom bakterijom u visokoj koncentraciji, koja će izgledati kao prirodni svježi med koji stavljamo na hronične rane,“ – rekla je  mikrobiolog Alehsandra  Vaskez.

Deset konja sa sličnim neizlečivim ranama bilo je tretirano tom supstancom. Za samo tri nedjelje svi su pokazali znake, prethodno nezamislivog oporavka.

„Izlečenje je trajalo između osam dana i tri nedjelje ali svima su rane zarasle. Bili smo  oduševljeni jer nismo očekivali toliko dobre rezultate”, je istakla Vaskezova.