14. februar – Počinje Nacionalni skrining karcinoma grlića materice

0
239

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može spriječiti i važno je da žene razmišljaju o reproduktivnom zdravlju i tokom godine posjete svog ljekara i iskoriste neku od mogućnosti prevencije. – Skrining karcinoma grlića materice počeo je da se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore – kazao je ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Ministar je naveo da će od ovog mjeseca sve žene, u skladu sa starosnom dobi, biti pozivane na određenu dijagnostiku kako bi preduprijedili nastanak i širenje ove opake bolesti od koje je u Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najveće obolijevanje i smrtnost kod žena.

– To je za nas bio jasan znak upozorenja i razlog da isplaniramo i organizujemo postupak preventivnog djelovanja, što je imperativ savremene medicine, ali i strateški cilj Vlade i Ministarstva zdravlja – rekao je dr Hrapović.

Prema njegovim riječima, nabavljeno je devet novih videokolposkopa za Podgoricu, Cetinje, Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Kotor i Pljevlja, dok su za ostale opštine nabavljeni ranije.

Hrapović je naveo da su u cilju uspješnog implementiranja programa prevencije karcinoma grlića materice, edukovani ginekolozi za sprovođenje kolposkopije kao pomoćne dijagnostike u skriningu. Objasnio da će svakog mjeseca od svih domova zdravlja tražiti podatke o broju pozivanih žena i rezulate o obavljenim procedurama.

Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša, rekao je da preventivne aktivnosti imaju važnu ulogu u zdravstvu i da aktivnostima kojim se mogu sačuvati život i zdravlje treba dati prednost. Jedna od tih intervencija je skrining i u taj program ulaze žene koje se osjećaju zdravo, nemaju tegobe i nijesu morale da se javljaju ginekologu zbog problema.

Dr Mugoša je ukazao da su karcinomi dojke i raka grlića materice najveći problem u ženskoj populaciji. -Samim tim što smo oba karcinom stavili u prioritet govorio o tome koliko se u sistemu bavimo svim promjenama koje se javljaju, a koje mogu biti spriječene – naveo je dr Mugoša. Načelnik organizacione cjeline izabranih doktora za žene u Domu zdravlja Podgorica dr Milovan Jovanović rekao je da je skrining ozbiljna procedura i da u narednih pet godina moraju pregledati 160 hiljada žena. On je kazao da ne bi smjelo da se dešava ni obolijevanje, a kamoli umiranje od raka grlića materice i naglasio da su svi domovi zdravlja dobro opremljeni.

Dr Jovanović je kazao da je karcinom grlića materice jedini visoko preventivni. Naglasio je da u svijetu od te bolesti oboli oko 530 hiljada žena, a više od 275 hiljada umre, i to većinom u državama u razvoju koje nijesu imale organizovani skrining.