14. februar – PREVENTIVNI PREGLEDI ZA ROMKINJE I EGIPĆANKE

0
333

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je 14. februara akciju preventivnih pregleda za pripadnice romske i egipćanske populacije, a resorni ministar dr Suad Numanović kazao je da je to još jedan od načina za poboljšanje ukupne integrisanosti pripadnica tih naroda u crnogorsko društvo.

Akcija je provedena u danilovgradskom Domu zdravlja, a ta aktivnost je nastavak promocije važnosti zdravstvene zaštite i preventivnog djelovanja kada je riječ o najčešćim oboljenjima žena.

Numanović je kazao da su preventivni pregledi dio kontinuiranih aktivnosti, sa željom da se na taj način prema najmarginalizovanijim grupama u crnogorskom društvu učini iskorak i da se one učine zdravijim.  On je kazao da je jedan od ciljeva da se kroz preventivu spriječe neka za njih tradicionalna oboljenja.  Obavljeni su pregledi štitne žlijezde, ultrazvučni pregledi stomaka i mamografija.

– Aktivnosti će biti nastavljene, ne samo za Nikšić i Podgoricu, već je cilj da se to proširi i na druge gradove, kako bi se dao signal da i ostali građani treba da kroz preventivne preglede sebi olakšaju put do zdravog života – naveo je on.