14. jul – Festival u Utrehtu postao novo žarište koronavirusa – Nizozemska

0
24

Brojni ljubitelji elektronske muzike prisustvovali su između trećeg i petog jula Verknipt festivalu u Utrehtu, događaju koji se, po svemu sudeći, pretvorio u novo veliko žarište koronavirusa.

Kako navodi njemački Špigl posjetioci su mogli prisustvovati smotri tehno i haus zvuka isključivo uz potvrdu o vakcinaciji, preležanom koronavirusu ili uz negativni test. No, desetak dana kasnije stižu vijesti kako se, uprkos preduzetim mjerama opreza, gotovo hiljadu posjetilaca inficiralo, a ta će brojka, po svemu sudeći još rasti.

Lokalni portali Het parol i AD podsjećaju kako je pomenuta brojka u ravni od pet odsto ukupnog broja posjetilaca, a portparolka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Lidija van der Mer ne isključuje da bi brojka inficiranih mogla rasti tokom narednih dana.

Prema njenim riječima, organizatori su u potpunosti ispoštovali sve epidemiološke mjere, no inficirano je 448 posjetilaca koji su prisustvovali prvoj večeri festivala, te njih 516 koji su bili na drugoj.

Delta varijanta koronavirusa sve se brže širi u Nizozemskoj, uz reproduktivni broj od 2,17 – najviši još od početka epidemije u martu 2020, navedeno je u izvještaju Nacionalnog instituta za javno zdravlje, piše Spiegel.