14. jun – Podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi priortet Ministarstva zdravlja

0
33

Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi dan je kada se slavi solidarnost i humanost i prilika da se zahvalimo dobrovoljnim davaocima, jer darujući dio sebe, daruju život, poručeno je na svečanosti upriličenoj u Zavodu za transfuziju krvi, povodom obilježavanja 14. juna- Svjetskog dana dobrovoljih davaoca krvi.

– Ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava pod sloganom Daruj krv da srce planete nastavi da kuca, koji upravo naglašava suštinsku ulogu davaoca krvi u održavanju života u svijetu. Poseban fokus ovogodišnje kampanje je na mladim ljudima i njihovoj ulozi u obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi – kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da je vrijeme pandemije izazvane virusom COVID-19 uticalo je na sve segmente zdravstvenih sistema u svijetu, pa je tako imao negativan efekat i na transfuziološku djelatnost, odnosno nivo davalaštva krvi.

Vlada Crne Gore kako je kazala, istinski je posvećena očuvanju i zaštiti zdravlja svojih građana i ulaže stalne napore da, u saradnji da institucijama koje se bave ovom djelatnošću, doprinese razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne i bezbjedne krvi, za redovne i vanredne potrebe.

– Prioritet Ministarstva zdravlja u narednom periodu je podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi, kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi , na čemu moramo svi zajedno intenzivnije da radimo u predstojećem periodu. Zato pozivam još jednom sve koji su zdravstveno sposobni da postanu dobrovoljni davaoci krvi, jer čin darivanja dijela sebe, kojim se spašava nečiji život, nema alternativu – poručila je dr Borovinić Bojović.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović kazala je da cilj ohrabriti mlade ljude širom svijeta, koji su sinonim za solidarnost, altruizam, entuzijazam, da doniraju krv i inspirišu druge da podrže život i zdravlje darujući krv kroz sistem dobrovoljnog, neplaćenog, nenamjenskog davalaštva.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi dr Tamara Šćepanović navela je da su sa poboljšanjem epidemiološke situacije postignuti i bolji rezultati u prvih pet mjeseci ove godine.

– Od 01. januara do 01. juna u Crnoj Gori je prikupljeno oko 7 900 jedinica krvi, što je za oko 1200 jedinica više u odnosu na isti period prethodne godine. Ovi ohrabrujući rezultati nas vraćaju na put ka dobro poznatom cilju, a to je 100 odsto dobrovoljno, nenamjensko davalaštvo i dostizanje preporuka SZO za nivo davalaštva od 4 odsto od ukupnog broja stanovnika, čime bi bile obezbijeđene višednevne nacionalne rezerve sigurne krvi . naglasila je dr Šćepanović, prenosi CDM.