14. maj – DODATNO USAVRŠAVANJE FIZIOTERAPEUTA U IGALU

0
366

Dodatno usavršavanje fizioterapeuta putem drugog dijela osnovnog kursa proprioceptivne neuromišićne facilitacije (PNF) održano je od 10. do 14. maja u Igalu. Kako je saopšteno iz Udruženja fizioterapeuta, kurs vodi međunarodni instruktor PNF-a Zdenka Šefman, koja je i prošle godine u aprilu i junu održala osnovni kurs PNF-a u Institutu „Dr Simo Milošević“.

– PNF je usklađenost znanja, svjesnosti i pokreta. Sa jedne strane, PNF je dobar koncept za fizioterapeuta, jer je nužno da koristi cijelo svoje tijelo, sve receptore, ukoliko zaista želi da bude efikasan. S druge strane, što je važnije, PNF koncept je dobar i za pacijenta. Fizioterapeut pacijentu pomaže iz svih pravaca, u svim pozicijama, kako bi stimulisao najbolje reakcije tijela pacijenta – kazali su iz Udruženja.

Ovogodišnji kurs pohađa 16 fizioterapeuta, od čega šest iz Podgorice, pet iz Herceg Novog, dva iz Tivta i po jedan iz Bijelog Polja, Kotora i Nikšića. Kurs organizuje Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, uz suorganizaciju Fakulteta primijenjene fizioterapije i Instituta „Dr Simo Milošević“.