11. maj –MINISTAR ŠEGRT NA OKRUGLOM STOLU ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA O REFORMAMA U FARMACEUSTKOM SEKTORU

0
300

222Delegacija Crne Gore, na čelu sa ministrom zdravlja prof. dr Budimirom Šegrtom, učestvovala je na Okruglom stolu zemalja Zapadnog Balkana na temu reforme u farmaceustkom sektoru, koji je u organizaciji Svjetske banke održan 11. maja u Beču.

U razgovoru sa predstavnicima Svjetske banke ministar Šegrt naglasio je potrebu da Svjetska banka ekspertskim znanjem i finansijskom podrškom pomogne implementaciju zdravstvene politike u nekoliko važnih tema. Kako je saopšteno iz Ministarstva, kao prioriteti u ovoj oblasti navedeni su izrada nove uredbe o kriterijumima za utvrđivanje liste lijekova koje refundira Fond za zdravstveno osiguranje, potom uvođenje dopunske Liste lijekova sa djelimičnom participacijom, čime bi se značajno povećao broj dostupnih lijekova, uključujući orginatore, kao i uvođenje novog evropskog Koncepta o podjeli rizika radi smanjenja neizvjesnosti terapijskog ishoda. Istaknuto je da bi se uvođenjem ugovora o podjeli odgovornosti prevazišao problem propisivanja lijekova van Liste, bez jasnih farmako-ekonomskih analiza i farmako-terapijskih kriterijuma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je postignut dogovor da Crna Gora dobije finansijsku podršku u vrijednosti 15 miliona eura, koja će biti namijenjena za zdravstvo i za budžetsku podršku, uz vrlo povoljne uslove, budući da se radi o razvojnom, a ne komercijalnom kreditu. Skup u Beču okupio je ministre zdravlja i visoke zvaničnike zemalja Zapadnog Balkana, kao i međunarodne stručnjake iz ove oblasti.