14. maj – Novo rješenje za hronične upale uha – Poljska

0
283

Infekcija uha je bolna ali generalno ju je jednostavno tretirati. Ali za mnoge osobe, hronične infekcije uha mogu značajno da utiču na sluh i njihov životni stil. Ljekari u Poljskoj su otkrili sićušno rješenje za nešto što može da bude veliki problem. Infekcija za infekcijom može da ošteti tri sićušne kosti u ljudskom telu koje se zovu čekić, nakovanj i uzengija. One prenose zvučne talase od bubne opne do mozga. Ali ovaj mali implantat mogao bi da riješi problem hronične infekcije.
– Hirurškim putem smo ugradili protezu pacijentu kao dodatni vibrirajući element na vrh uzengije, tako da je to bio dodatni oscilirajući element između membrane bubne opne reprodukovan tokom operacije i uzengije. Rekonstrukcija kao što je ova poboljšava zvuk sproveden u unutrašnje uho i poboljšava taj zvuk – objašnjava hirurg dr Maćej Vjatr.
Ne samo što mala proteza poboljšava sluh, već takođe može da pomogne borbu protiv hronične infekcije.
– To je veoma lagan implantat. On čini oštećenje unutrašnjeg uha zbog prekomjerne težine, potencijalne komplikacije i disfunkciju organa, nemogućim. Druga stvar je da prenosi glas obično kao akustična kocka. A, treća stvar je da je obogaćen srebrom, što sprječava stvaranje i razvoj bakterija ili patogenih gljivica koje bi mogle da izazovu komplikacije – ističe dr Jacek Skladjen sa Univerziteta Jagelon.