14. mart – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BUBREGA

0
379

U cilju obilježavanja Svjetskog dana bubrega, 14-og marta, u Crnoj Gori je održan niz aktivnosti. U okviru Radno-svečane konferencije „Zavještanje organa i transplantacija u Crnoj Gori – juče, danas, sjutra”, održane 14-og marta u Hotelu „Podgorica”, ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović održao je uvodno izlaganje na temu „Razvoj transplantacionih progama u Crnoj Gori”. Organizator skupa bilo je Crnogorsko društvo za donaciju tkiva i organa „Donor”.

U sklopu promotivnih aktivnosti Udruženja nefrologa Crne Gore i Udruženja studenata medicine MoMSIC, a pod pokroviteljstvom farmaceutske kuće

Hoffman La Roche, na Trgu Republike u Podgorici odr­žan je Flesh-mob performans u okviru kog su svi učesnici programa pomoću kišobrana oblikovali veliki bubreg. Cilj ove aktivnosti bio je da se skrene pažnja građana na rastući problem pojave bubrežnih oboljenja. – Svjetski dan bubrega je ustanovljen 2006. godine, sa ciljem da skrene pažnju i podigne svijest građana na rastući problem bubrežnog obolijevanja, markira šećernu bolest i visok krvni pritisak kao glavne faktore rizika za hroničnu bubrežnu bolest, ohrabri sistemski skrining populacije u riziku od hronične bubrežne bolesti, kao i preventivna ponašanja, edukuje i angažuje stručnu i opštu javnost u cilju kontrole i redukcije epidemije hronične bubrežne bolesti – istaknuto je ; ovim povodom u Saopštenju prof. dr Marine Ratković, nacionalne koordinatorke za transplantacije i predsjednice Udruženja nefrologa Crne Gore.