14. novembar – VIJEK I PO SMEDREVSKE BOLNICE – Srbija

0
321

Obilježavanjem slave Sveti Luka, u Opštoj bolnici u Smederevu, koja nosi ime ovog svetitelja, počeo je program posvećen velikom jubileju – 150 godina postojanja ove ustanove. Vijek i po navršava se tačno na Aranđelovdan, 21. novembra. Danas je bolnica Sveti Luka regionalna, sa oko 750 zaposlenih, od kojih je 600 zdravstvenih radnika. Raspolaže sa skoro 400 bolničkih kreveta. U postojećoj zgradi radi od 1971. godine. A njena istorija započeta je, zapravo, u jednoj privatnoj kući u naselju Carini, 1866. godine.
Bolnica je za 150 godina mijenjala i status. Bila je dva puta okružna, oblasna i banovinska. Bila je medicinski centar, potom zdravstveni, a od prije pet godina radi kao samostalna ustanova. Prošle godine dobila je trogodišnju akreditaciju, a već duži period radi se na adaptaciji dotrajalih odjeljenja.
– U toku je renoviranje odjeljenja produženog bolničkog liječenja, a završili smo radove na patologiji, pokrili smo dio porodilišta, sredili dječije odjeljenje, kao i cerebrovaskularnu jedinicu na neurologiji. U martu smo otvorili novu koronarnu jedinicu. Nastavljamo adaptaciju jednog po jednog odjeljenja, a paralelno nabavljamo i opremu – objasnio je dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice Sveti Luka u Smederevu.