14. oktobar – KAMPANJA „BUDI ODGOVORAN“

0
311

14 oktobra je u Institutu za bolesti djece KCCG obavljen prvi pregled novim aparatom za gastro i kolonoskopiju. Sredstva za nabavku aparata obezbijeđena su u prvoj fazi kampanje “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“. Opremanjem odjeljenja za gastroenetrologiju ovim modernim endo-video sistemom za pregled želuca, tankog i debelog crijeva, značajno je unaprijeđen komfor i bezbjednost pacijenata tokom procedure i smanjena potreba za upućivanjem na dodatnu dijagnostiku izvan Crne Gore.

Zbog bolova u stomaku oko 2.000 djece godišnje javi se Institutu za bolesti djece KCCG. Rano otkrivanje i pravovremena terapija su od izuzetnog značaja za izlječenje ili poboljšanje kvaliteta života najmlađe populacije. U suprotnom, mogu nastati trajna oštećenja, koja čak mogu ugroziti i život djece. Zahvaljujući građanima koji su, u prvoj fazi kampanje “Budi odgovoran” ukazali na sivu ekonomiju i preusmjerili značajan iznos sredstava iz sive zone u društveno korisne svrhe, nabavljena je ova vrijedna oprema i unaprijeđena zdravstvena njega naših najmlađih pacijenata iz svih krajeva Crne Gore.

Podsjećamo da je 18. septembra 2014. godine objavljena kratka lista projekata u okviru druge faze kampanje i da građani koji do 15. decembra 2014. godine budu ukazivali na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava, imaju priliku da glasaju za nove predloge investicija i, na taj način, preusmjere sredstva iz sive ekonomije u konkretne društveno korisne svrhe.
Od početka druge faze kampanje prikupljeno je već preko 213.000 eura za nove projekte.