15. april – MINISTARSTVO ZDRAVLJA HRVATSKE POKRENULO “PROGRAM 72 SATA”

0
368

hronika region 5ZAGREB – Ministarstvo zdravlja Hrvatske u saradnji sa KBC Sestre milosrdnice pokrenulo je “Program 72 sata”, koji će obuhvatiti početak liječenja bolesnika sa kolorektalnim karcinomom, karcinomima dojke i malignim tumorima glave i vrata u roku od 72 sata od dijagnoze bolesti. Naime, maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj i na skali smrtnosti nalaze na drugom mjestu sa 27,8 odsto.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba pola. Oko 15 odsto muškaraca i 13 odsto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i po hiljade žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene.

Kako KBC Sestre milosrdnice ima uspješan Institut za tumore koji je već ranije počeo da provodi sličan program, oni su nosioci pilot projekta, a plan je da se do kraja godine program proširi na sve kliničko bolničke centre i kliničke bolnice u Republici Hrvatskoj i na liječenje niza drugih malignih oboljenja.