15. decembar – UNIŠTENO HILJADU I PO VAZDUŠNIH PUŠAKA SA LASEROM

0
344

ZAGREB – Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Hrvatske obavila je inspekcijske nadzore nad trgovačkim društvima koja se bave uvozom proizvoda za hobi i rekreaciju, te uvozom i distribucijom dječjih igračaka. Tokom nadzora uzeti su uzorci vazdušnih pušaka i pištolja, koji osim plastičnih metaka, sadrže i izvore optičkog zračenja, odnosno lasere, koji služe kao nišani. Uzeti su i uzorci proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja – laser, a služe kao pokazivači, primjera radi, kod pred­stavljanja prezentacija. Ti uređaji se na tržištu nalaze u različitim oblicima kao što su olovke i privjesci za ključeve, a neki sadrže i led lampe, pa služe i kao baterije i pokazivači.

Svi proizvodi koji su bili predmet nadzora Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, laboratorijski su ispitani, te je analizom utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida i da nijesu u skladu s Pravilnikom o temeljnim zahtjevima za uređaje koji proizvode optičko zračenje i uputstvima i mjerama zaštite od optičkog zračenja.

Nadzorom nad trgovačkim društvima koji se bave uvozom i distribucijom dječjih igračaka pronađene su dvije vrste pištolja s izvorom optičkog zračenja – laser, a u sklopu igračke “laserski pištolj i meta (pikado)”. Ispitivanjem je utvrđeno posto­janje lasera klase II, što je u suprotnosti s Pravilnikom o sigurnosti igračaka.

Na osnovu sprovedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1.447 komada vazdušnih pušaka s laserom za upotrebu iznad 14 ili 18 godina, 4,531 komad ostalih proizvoda – pokazivači, privjesci i slično, kao i 275 komada dječjih igračaka.