15. decembar – Vakcinacija u najboljem interesu djeteta

0
249

Video spot kojim se želi naglasiti značaj vakcinacije, kao najbolje prevencije bolesti i očuvanja zdravlja najmlađe populacije, premijerno je prikazan. Prikazivanjem spota, koji su izradili Udruženje domova zdravlja Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica i Asocijacija za preventivnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, zvanično je počela kampanja za imunizaciju pod nazivom Ne dajmo djecu bolestima, koja će trajati do 15. januara.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović rekao je na konferenciji za novinare da imunizacija predstavlja zaštitu od smrtnosti i oboljenja koja se dešavaju ukoliko djeca nijesu vakcinisana. Kako je naveo, Ministarstvo zdravlja sa nadležnm institucijama u Crnoj Gori preduzima mjere i aktivnosti kako bi povećali vakcinisanje djece MMR vakcinom. Ministar je rekao da su nakon informacija Instituta za javno zdravlje da je drastično pao broj vakcinisane djece, preduzeli konkrente korake.
Uspješnom vakcinacijom ranijih godina su uspjeli da iskorijene neke bolesti koje su bile tragične za djecu. Hrapović je pozvao roditelje da vakcinišu djecu jer je, tvrdi on, to naučno dokazano i medicinski ispravno.
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Makavi Kogali, kazao je da je imunizacija jedno od najvećih naučnih otkrića koje pomaže u zaštiti od smrtonosnih problema. On je rekao da imunizacija spašava dva do tri miliona života svake godine, i da je progres ostvaren u poslednji 40 godina bio zadivljujući. Kogali je saopštio da je od 2000. do 2015. godine vakcinacija protiv malih boginja spriječila oko 20,3 miliona smrtnih slučajeva.
Širok pristup imunizaciji doveo je do dramatičnog smanjena broja smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina. Međutim, svake godine oko 1,5 miliona djece širom svijeta umire od oboljena koja se mogu spriječiti vakcinama.
Direktor Doma zdravlja Podgorica, dr Nebojša Kavarić, rekao je da za nepuna tri mjeseca Crna Gora uspjela da napravi nešto što je rijetko polazilo za rukom većim zdravstvenim sistemima. -Uspjeli smo da iz defanzivne uloge pređemo u afirmativnu ulogu kada je javnost u pitanju – objasnio je on.
Direktor IJZ, dr Boban Mugoša, kazao je da video spotom žele ponovo obavijestiti javnost kakav problem postoji, i na koji način se može riješiti. On je ponovio da je poslednjih mjeseci zabilježen porast broja vakcinisanje djece MMR vakcinom. Mugoša smatra da pedijatri treba da zauzmu stav o važnosti vakcinisanja djece i imaju strpljenja da svakom roditelju objasne šta imunizacija znači za njihovo dijete.
U medicini su napravljeni veliki pomaci i izumi ali nijedan nije bio tako dobar kao imunizacije.
Nadam se da ćemo doći do toga da ni jedan roditelj neće htjeti da odbije imunizaciju svog djeteta – zaključio je dr Mugoša.