28. decembar – Sprovedena nacionalna studija o kvalitetu života

0
391

U Crnoj Gori 35 odsto građana su aktivni pušači, dok je 63 odsto građana bar jednom probalo alkohol, rezultati su nacionalne studije Istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore sa naglaskom na upotrebu droga, duvana i alkohola u opštoj populaciji.
Studija je prezentovana na Institutu za javno zdravlje i sprovedena je prvi put u Crnoj Gori 2017. godine u saradnji sa Zavodom za statistiku Crne Gore (MONSTAT) i uz podršku Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA).
Muškarci i žene jednako piju u Crnoj Gori. Istraživanje je pokazalo da jedna petina mladih tokom jednog izlaska konzumira pet ili više različitih alkoholnih pića. To ukazuje na namjeru da žele da dođe do opijanja, pokazala je studija.
Istraživanje je pokazalo da je devet odsto Crnogoraca koristilo neku vrstu droge.
Od ukupnog broja, 14,3 odsto su mladi. Takođe, u većem procentu su muškarci uživaoci droge u odnosu na žene. Droga koja se najčešće koristila je kanabis. Ovu vrstu droge je koristilo 8,6 odsto ispitanika, navedeno je u studiji.
Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša istakao je da je upotreba droga, odnosno zavisnost o drogama, jedan od najznačajnijih socio-zdravstvenih problema savremenog društva u svim zemljama svijeta.
-Prema globalnim procjenama, 200 miliona ljudi širom svijeta koristi droge. Oko 162 miliona koristi marihuanu i hašip, a 35 miliona stimulanse – istakao je dr Mugoša.