15. januar – Vakcinacija neće biti obavezna

0
58

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović je na pres konferenciji navela da su u toku intenzivni pregovori oko nabavke vakcina.

– Vode se razgovori sa svim proizvođačima i zemljama. I danas u popodnevnim časovima imamo razgovore – navela je ministarka.

Istakla je da je cilj obezbijediti što više “jednako kvalitetnih vakcina”.

Bitno je da prva vakcina ima evropski sertifikat. Pregovori su veoma intenzivni, vode se svakoga dana, nekada i po više puta. Nadamo se da ćemo započeti vakcinaciju krajem januara, početkom februara. Ugovori su veoma opširni, zahtijevaju multidisciplinaran pristup. Molimo građane za dodatno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora – dodala je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da će vakcinacija biti dobrovoljna.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore prof. dr Dragan Laušević je objasnio da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

– Nacionalna strategija sadrži 11 poglavlja. Podložna je izmjenama i dopunama. Sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina – regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično – istakao je prof. Laušević.

On je naglasio da su epidemiolozi uvijek za restriktivnije mjere, ali da se postavlja pitanje kolateralne štete i da je to uvijek izazov za Vladu. Naveo je i da nije predviđeno da ćemo imati kolektivni imunitet.