15.jun – Nezavidan status jednoroditeljskih porodica

0
261

Udruženje Roditelji organizovalo je konferenciju za novinare na kojoj su predstavili priručnik Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva, koji je rezultat projekta podrške jednoroditeljskim porodicama. Status jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori je nezavidan, a društvo ne radi mnogo da pomogne samohranim roditeljima u prevazilaženju brojnih izazova, ocijenjeno je iz udruženja Roditelji. Izvršna direktorica te nevladine organizacije (NVO), Kristina Mihailović, kazala je da se samohrani roditelji suočavaju sa mnogo problema. -Počev od finansija, podrške u vaspitavanju djece, nepostojanje određenih benefita kada je riječ konretno o zaposlenim roditeljima. Tu je i pitanje neplaćanja alimentacije kao jedno od ključnih. Malo šta kao društvo radimo da im pomognemo da se izbore sa brojnim izazovima – rekla je Mihailović. Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, kazala je da razvod braka nije dio ničijeg plana i da djeca supružnicima treba da budu prioritet. Vrhovni sud je, kako je navela, prepoznao značaj porazne statistike da razvod braka ima uzlazni trend rasta u Crnoj Gori. -Danas građani Crne Gore, naročito najmlađi, mogu osjetiti benefite saradnje sudstva i Udruženja roditelji. Sa ponosom predstavljamo prvi pravni i psihološki priručnik o procedurama i izazovima samohranog roditeljstva – kazala je Medenica. Posebna pažnja je data institutu medijacije u porodičnim sporovima, ulozi Centra za posredovanje, Centra za socijalni rad i Suda.

Predstavnica Udruženja roditelja, Dejana Ponoš, kazala je da raste broj roditelja koji se pridružuju njihovom udruženju. Ona smatra da je potrebno koncentrisati se na probleme sa kojima se jednoroditeljske porodice svakodnevno susreću, a to je neprihvatanje jednoroditeljskih porodica, neprepoznavanje istih kao ranjivih porodičnih grupa. Ponoš je istakla da je niska alimentacija i njeno neplaćanje, čak i po cijenu izdržavanja zatvorske kazne, jedan je od ključnih problema, kao i nezainteresovanost roditelja sa kojim dijete ne živi.
Predstavnica Centra za socijalni rad u Podgorici, Marica Stijepović, kazala je da je saradnja između te institucije i Udruženja roditelji postala opipljiva nastankom informatora za razvedene roditelje ili one u brakorazvodnim parnicama.
Priručnik nije namjenjen samo razvednim roditeljima, već i onim samohranim koji su izgubili svog partnera zbog smrti ili iz nekog drugog razloga. U priručniku je objašnjeno koja je uloga Centra za socijalni rad, a koja sudstva.