25. jun – Najavljena finansijska podrška projektu SEEIIST

0
326

Ministarka nauke Sanja Damjanović sastala se u Briselu sa komesarom za nauku i inovacije, Karlosom Moedasom, sa kojim je razgovarala o finansijskoj podršci za regionalni projekat – Uspostavljanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST).

Komesar Moedas je iskazao čvrstu podršku projektu od strane Evropske komisije, kao i njega lično, te najavio da će u najskorije vrijeme Komisija izaći sa formulom o etapnom finansiranju ovog projekta.

-Region Jugoistočne Evrope izuzetno je važan za nas i projekat SEEIIST će imati našu punu podršku u narednom periodu. Ovo je sjajan primjer koji zaslužuje našu pažnju i lično ću se angažovati da do kraja ove godine dobijete jasnu formulu finansiranja za naredni trogodišnji period – najavio je Moedas.

Ministarka nauke se osvrnula na prvi susret u maju prošle godine, kada je i predstavila Inicijativu za osnivanje instituta.

-Danas, nakon godinu dana, to više nije samo ideja već ozbiljan projekat i podrška EK nam je jako bitna. Razgovarali smo o konkretnim mjerama i instrumentima, na koji način Komisija može da podrži ovaj projekat, odnosno drugu fazu koja podrazumjeva izradu tehničkog, biznis plana i raduje da imamo otvorenu podršku komesara i Evropske komisije – kazala je ministarka Damjanović.

Vodeća međunarodna istraživačka infrastruktura na prostoru Jugoistočne Evrope Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji je krajem 2016. godine predložio prof. Hervig Šoper, bivši generalni direktor CERN-a i inicijator međunarodnog projekta SESAME u Jordanu, dobio je prvu zvaničnu političku podršku od strane Vlade Crne Gore u martu 2017. godine.
Ova infrastruktura bi unaprijedila saradnju između nauke, tehnologije i privrede i pomogla u ublažavanju tenzija između zemalja u Regionu, po uzoru na model CERN-a Nauka za mir. Institut bi podstakao obrazovanje mladih naučnika i inženjera, zasnovano na prenosu znanja i tehnologija iz evropskih laboratorija, poput CERN-a i drugih, čime bi se obezbijedilo međunarodno konkurentno istraživanje u Jugoistočnoj Evropi.
Postoje dva konkurenta za projekat: Četvrta generacija Sinhrotronskog izvora zračenja, koji bi ponudio širok spektar istraživanja i industrijskih primjena, kao i najsavremenija infrastruktura za Hadronsku kancer terapiju i istraživanje iz Biomedicine pomoću protona i težih iona. Idejna rješenja za oba predloga izradile su dvije grupe međunarodnih eksperata. Inicijativa je formalizovana kao regionalni projekat nakon potpisivanja Deklaracije o namjeri na Ministarskom sastanku koji je održan 25. oktobra 2017. godine u CERN-u, Ženevi.