26.jun – Povećan broj maloljetnika koji koriste droge

0
313

U Crnoj Gori prema procjenama ima više od 15 hiljada zavisnika, a alarmantno je povećan broj maloljetnika koji koriste droge, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije 4Life, Saša Mijović.
-Podaci iz istraživanje Instituta za javno zdravlje iz prošle godine pokazuju da u je populaciji od 15 od 35 godine, njih 14,3 odsto probalo ilegalne droge, a da 11,2 odsto koristilo droge prošle godine – kazao je Mijović.
On je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, rekao da se skoro izjednačio broj muškaraca i žena koji su koristli droge, što ranije nije bio slučaj i da je zabrinjavajuće što mladi najčešće koriste više droga uporedo. Veliki problem u Crnoj Gori je nedostatak kadra koji želi da radi sa zavisnicima objasnio je Mijović i dodao da je primjetan nedostatak kapaciteta za pomoć zavisnicima.
Mijović je kazao da u zatvoru ne postoji tretman za zavisnike, da ne postoji ni njihov prihvat i reintegracija po izlasku iz zatvora i da je visok stepen recidivizma i stopa povratnika u zatvore.
On je istakao da osim Danilovgrada i Tivta, ostale opština nijesu platile tretman u ustanovama za liječenje od zavisnosti, klijentima sa svoje teritorije, iako je većina opština prihvatila ovu preporuku Komisije za droge.
-To je jedan od glavnih razloga malog broj klijenata i klijentkinja na tretmanu na Kakarickoj Gori – ocijenio je Mijović.
Prema njegovim riječima, broj maloljetnika koji koriste droge alarmantno je povećan, a Crna Gora nema sistem pomoći tim mladim ljudima.
Mijović je ponovio da je cilj globalne kampanje Podrži. Ne kažnjavaj da se zavisnici od droga ne posmatraju kao kriminalci, već kao bolesne osobe kojima treba pomoć. Prioritet, kako je kazao, treba da bude zdravstvena i socijalna zaštita pogođene populacije, njihovih porodica i čitave zajednice.
-Ovakva borba protiv droge, kakvu poznajemo 50 godina, ne daje rezultate i pretvorila se u suprotnost, jer umjesto borbe protiv droga i narko kartela, ona se vodi protiv zavisnika od droga – kazao je Mijović.