15. jun – ODRŽAN II KONGRES UROLOGA CRNE GORE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

0
322

U hotelu „Avala“ u Budvi održan je II Kongres Udruženja urologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem. Centralna tema kojoj je posvećeno najviše vremena bila je transplantacioni program u Crnoj Gori.

Kongresa je otvorio ministar prof. dr Miodrag Radunović, koji je istakao značaj preventivnih kampanja koje su vođene u posljednjih deset godina uz čiju pomoć je dijagnostifikovano više od 30% malignih tumora u početnom stadijumu.

Na kongresu su učestvovali eminenti stručnjaci, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, koji su sa skoro 50 predavanja razmjenili iskustva i predstavili dijagnostičko- terapeutske napretke u oblasti urologije.

– Jedna od tema ovogodišnjeg Kongresa je karcinom prostate, najčešće maligno oboljenje kod muškaraca. Upozoravajući je podatak da se posljednjih 20 godina značajno pomjerila starostna granica oboljelih od ove maligne bolesti, tako da danas obolijevaju i muškarci mlađi od 50 godina. Zato je vrlo važno sprovođenje preventivnih pregleda, kako bi se karcinom prostate otkrio u ranoj fazi, kada je liječenje uspješnije. Prevencija podrazumijeva redovnu kontrolu, i preglede urologa – kazao je ministar Radunović na otvaranju kongresa.

Predavanja su održali stručnjaci iz urologije i srodnih oblasti, a na vrlo posjećenim predavanjima govorili su i gosti iz: Srbije, Slovenije, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Danske. Predstavljene su novine i razmijenjena iskustva o prosektomijama, savremenim metodama liječenja karcinoma prostate, o laparaskopskim operacijama prostate, o tumorima mokraćne bešike, iskustvima transplaniranih pacijenata i mnogim drugim temama.