12. novembar – Odobrili lijek od algi za Alchajmera – Kina

0
285

Kineske vlasti odobrile su novi lijek za liječenje Alchajmerove bolesti, a radi se o prvom odobrenom novom lijeku u zadnjih 17 godina koji ima potencijal za liječenje ovog kognitivnog poremećaja.

– Lijek Oligomannate temelji se na morskim algama, a može se koristiti za liječenje blage do umjerene Alchajmerove bolesti – navodi se u izjavi kineske agencije za sigurnost ljekova. Odobrenje je, međutim, za sada još uvijek uslovno, odnosno lijek je pod strogim nadzorom i može se povući s tržišta u slučaju bilo kakvih opasnih nepredviđenih nuspojava.

Ljekarski tim koji stoji iza ovog novog preparata, koji predvodi prof. dr Geng Meiyu s Medicinskog instituta Kineske akademije nauka, saopštio je da ih je za istraživanje ljekovitih svojstava morskih algi nadahnula činjenica da ljudi koji ih konzumiraju imaju malu učestalost pojave Alchajmerove bolesti.

Efikasnost lijeka potvrđena je tokom kliničkog ispitivanja koje je sprovela farmaceutska kompanija Green Valley sa sjedištem u Šangaju. Testiranja su sprovedena na 818 pacijenata i pokazalo se da Oligomannate može statistički da poboljša kognitivne funkcije osoba oboljelih od Alchajmera za samo samo četiri sedmice.