16. januar NOVI SKENER ZA SNIMANJE ČITAVOG TIJELA – SAD, KALIFORNIJA

0
317

Naučnici na Univerzitetu Kalifornije rade na razvoju novog PET skenera za čitavo tijelo, koji bi mogao da razriješi brojne misterije ljudskog tijela ali i da omogući bolje tretmane protiv raka, srčanih oboljenja i moždanih bolesti.Super veliki skener, nazvan “Explorer” odnosno “istraživač” razvijaju istraživači na Univerzitetu Kalifornija – Dejvis.

Tim istraživača sa Univerziteta Kalifornije na kampusu Dejvis dobio je grant u iznosu od 15 i po miliona dolara od Nacionalnih instituta za zdravlje za projekat izgradnje prvog PET skenera za čitavo tijelo, na svijetu.

Za razliku od rendgena i magnetne rezonance, koji prave snimke kostiju i organa, PET skeneri ilustruju kako organi i tkiva funkcionisu na nivou molekula i time postavljaju dijagnozu i prate bolesti. Novi skener će raditi to isto, ali još bolje.

PET skeneri lociraju tumore koristeći radioaktivne supstance. “Explorer” koristi znatno manju dozu tih supstanci nego što je to trenutno slučaj, i pravi snimke mnogo brže.

– “Možemo da skeniramo za 30 sekundi za šta nam trenutno treba 20 minuta. Možemo znatno da smanjimo dozu radijacije i da skeniramo pacijenta koristeći djelić radioaktivne doze koju sada koristimo”, objasnio je profesor Čeri.

Ovakav, kompletan uvid može da dovede do novih, ciljanih terapija i da umanji negativne efekte prateći kretanje ljekova kroz organizam.