16. mart – Zdravstveni radnici Crne Gore dobitnici specijalne nagrade SZO

0
115

Zdravstveni radnici Crne Gore dobili su od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) specijalnu nagradu kao izraz počasti i priznanja za  njihov doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom pandemije COVID- 19.

Prestižno priznanje, na marginama sastanka Stalnog komiteta SZO Regionalnog komiteta za Evropu,  koji se od 14. do 16. marta održava u Bernu, povodom obilježavanja  Međunarodne godine zdravlja i brige o zdravstvenim radnicima, uručio je regionalni direktor SZO dr Hans Kluge, a u ime zdravstvenog sistema za, nagradu je primila Mirjana Đuranović, predstavnica Crne Gore u Stalnom komitetu SZO Regionalnog komiteta za Evropu.

Podsjećajući da su za nama dvije godine, od kada je počela pandemija COVID-a 19 i  velike krize sa kojom se suočio cijeli svijet, Kluge je istakao da je to predstavljalo istinski test za  zdravstvene sisteme.

„Kriza koja je nametnula ogromno breme odgovornosti po zdravstvene radnike, koji su pružali njegu i spašavali živote, čak i kada su njihovo zdravlje i bezbjednost bili ugroženi. Zdravstveni radnici u Crnoj Gori, kao i zdravstveni radnici širom Evrope i širom svijeta,  istinski su heroji kada govorimo o odgovoru na pandemiju. Zato je SZO proglasila 2021. godinu Međunarodnom godinom zdravstvenih radnika, kako bi odala počast i slavila ove heroje koji su učinili toliko mnogo za sve nas i to u najtežim okolnostima“, kazao je Kluge.

Ovi heroji, kako je kazao, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta, rade danonoćno da zaštite one najugroženije- starije osobe, trudnice, mlade majke i njihove bebe, djecu, osobe sa invaliditetom, osobe sa tuberkulozom i HIV-om, kao i one koji pate od hroničnih stanja koja ih čine podložnijim zarazi COVID-om 19.

Načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju u Ministarstvu zdravlja i SZO Fokal point za Crnu Goru, Mirjana Đuranović zahvalila se u  ime Ministarstva zdravlja i zdravstvenih radnika Regionalnom direktoru dr Hansu Klugeu i njegovom timu na bezrezervnoj podršci tokom teških mjeseci pandemije.

„Zdravstveni radnici su naši heroji. Nema otpornog i snažnog zdravstvenog sistema, bez kompetentne i motivisane zdravstvene radne snage. Crna Gora radi na novoj zdravstvenoj politici inspirisanoj Evropskim programom rada koji predstavlja našu ključnu smjernicu i vodilju. Posebnu pažnju ćemo posvetiti jačanju zdravstvenih profesionalaca. Uvjerena sam da će ova nagrada biti posebno prepoznata i izuzetno cijenjena od strane naših zdravstvenih radnika i da će ih dodatno motivisati, kao i sve nas, u daljim naporima da naša društva budu zdravija, sigurnija i zaštićenija. Samo zajedno možemo sve savladati, kazala je Đuranović.