21. mart – U Opštu bolnicu Berane uloženo preko 700 hiljada eura: Sjever prvi put dobio magnetnu rezonancu

0
110

Zdravstveni sistem Crne Gore iz dana u dan jača, a to dokazuje i posljednji primjer sa sjevera države. Prvi put, jedna javna zdravstvena ustanova izvan Kliničkog centra Crne Gore, dobila je magnetnu rezonancu. To je Opšta bolnica Berane. Osim magnetne rezonance, obezbijeđen je i digitalni rendgen aparat.

To je, tokom posjete, OB Berane, saopštila ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović.

“Vrijednost ove savremene dijagnostičke opreme je skoro 720 hiljada eura, od čega je 432 hiljade obezbijeđeno iz sredstava mehanizma NATO-a za pomoć u vanrednim situacijama, dok su preostalih, gotovo 300 hiljada eura iz državnog budžeta”, objasnila je dr Borovinić Bojović.

Ljekari i medicinsko osoblje bolnice u Beranama, kako je dodala, imaće mogućnost da na novoj dijagnostičkoj opremi obavljaju preglede mnogo efikasnije i brže i dobijaju pouzdanije i preciznije rezultate u mnogo kraćem vremenu nego ranije.

“Riječ je o aparatima najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama”, istakla je ona.

Direktor OB Berane, dr Milorad Magdelinić zahvalio je na, kako je rekao, svesrdnoj podršci ministake u nabavci opreme i jačanju ljudskih resursa.

“Obezbijeđen nam je magnet, digitalni rendgen, a dobili smo i pomoć u unapređenju laboratorije za patologiju, EEMG i EEG kabineta. Zahvaljujem i na velikom broju odbrenih specijalizacija koje smo podijelili u toku prošle godine, njih devet”, naveo je dr Magdelinić.