17. april – NACIONALNA KOMISIJA ZA HEMOFILIJU OBILJEŽILA SVJETSKI DAN HEMOFILIJE

0
361

Nacionalna komisija za hemofiliju, na sastanku održanom povodom 17.aprila – Svjetskog dana hemofilije, saopštila je da u našoj zemlji, prema podacima iz Klinike za hematologiju Kliničkog centra Crne Gore, ima 52 oboljele osobe od ove bolesti, uključujući i rjeđe sklonosti ka krvarenju.

Hemofilija je relativno rijedak urođeni poremećaj zgrušavanja krvi, jako težak za dijagnostiku i liječenje. Stalno obezbjeđenje zdravstvene zaštite osobama oboljelim od ove bolesti ima veliki značaj posebno kada se ima na umu da su oboljeli skloni čestim krvarenjima.

Članovi Komisije, kojom je predsjedavala specijalista hematolog dr Anka Popović, konstatovali su da se iz godine u godinu bilježi porast potrošnje jedinica faktora koagulacije, koji se koriste za liječenje hemofilije. Na listi ljekova Fonda za zdravstveno osiguranje nalaze se fakor koagulacije VIII i faktor koagulacije IX . Potrošnja faktora koagulacije VIII, po glavi stanovnika, 2010. godine iznosila je 0,78, 2011.godine – 0,9, 2012. godine – 1,1, dok je 2013 . godine utrošeno – 1,73 jedinica po glavi stanovnika, što kako je zaključeno, potvrđuje unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite oboljelih od hemofilije.