17. februar – Idu u karantin zbog samo tri slučaja virusa korone – Novi Zeland

0
63

Dva miliona Novozelanđana započelo je trodnevni karantin u Aucklandu zbog samo tri slučaja covida-19. Brzo i odlučno zatvaranje kako bi se život što prije vratio u normalu – to je strategija “nula kovida” koju primjenjuju Azija i Oceanija.

Tom strategijom želi se u nekoj regiji ili zemlji smanjiti cirkulacija koronavirusa na nulu strogim mjerama koje se uvode čim se infekcija pojavi. To se kombinuje s drastičnom kontrolom žarišta (testiranje, praćenje, izolacija). Istovremeno, normalan život može se nastaviti u područjima u kojima virusa nema. Sve više stručnjaka zauzima se da se takva strategija primijeni i u Evropi.

-Za zemlje koje su je usvojile prednost je trostruka – istakao je švajcarski epidemiolog dr Antoine Flahault.

To su Novi Zeland, Australija, Kina, Tajvan i Vijetnam.

– Na zdravstvenom planu, oni su nesporni svjetski prvaci po malom broju umrlih po stanovniku, a na društvenom život se odvija normalno. Barovi, restorani, kulturne i sportske aktivnosti i škole normalno su otvoreni, a epidemiološke mjere gotovo i ne postoje. Tako Tajvan i Kina bilježe pozitivan rast BDP-a – dodao je dr Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje pri Univerzitetu u Ženevi.

On smatra da je strategija “nula covida” bolja od “strategije ublažavanja” koju sprovodi većina zemalja na Zapadu, što se zapravo odnosi na “organizovanje suživota s virusom između dva talasa”.