17. januar – POLENSKE STANICE U PET GRADOVA

0
336

Agencija za zaštitu životne sredine će, nakon nabavke neophodnih uređaja, tokom ove godine  prvi put početi da radi analizu alergenog polena.

– Prema preliminarnoj procjeni, polenske stanice biće postavljene u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Baru i Mojkovcu. U skladu sa finansijskim sredstvima, plan nam je proširivanje mreže za praćenje koncentracije polena u vazduhu i uspostavljanje mjerenja i u drugim gradovima. Imajući u vidu da veliki broj građana ima alergijske tegobe uzrokovane polenom, smatramo da će se na ovaj način unaprijediti prevencija i dijagnostik – kazao je direktor Agencije Ervin Spahić.

Prema njegovim riječima, lokacije na kojima će se pratiti koncentracija polena određene su na osnovu geografskih, meteoroloških i klimatskih uslova, kao i na osnovu fenotipskih karakteristika  bioraznolikosti i određivanjem parametara za instalaciju.

Prema riječima savjetnice za kvalitet vazduha u Agenciji, Gordane Đukanović, rezultati mjerenja biće objavljivani na sajtovima Agencije i Arhus centra i predstavljeni na takozvanom “polenskom kalendaru”.

– Dodatno će biti unaprijeđen i dio sajta Zavoda za hidrometeorologiju i i seizmologiju radi povezivanja informacija o meteorološkoj situaciji i prognozi, da bi se dala prognoza koncentracije polena u vazduhu u periodu do tri dana unaprijed – kazala je Đukanović.

Projekat finansira UNDP, a ukupni troškovi nabavke mjerne opreme, mikroskopa i ostale laboratorijske opreme iznose oko 28.000 eura.

Koncentracija polena u vazduhu prati se sa početkom cvjetanja lijeske i jove, od početka februara, pa sve do kraja oktobra, odnosno do završetka cvjetanja ambrozije.

– Razvijeno je 26 podindikatora koji se odnose na pojedine alergene vrste. Definisan je njihov stepen alergenosti i period cvjetanja, što je posebno značajno sa aspekta zaštite zdravlja ljudi i biće moguće ocijeniti stanje i odrediti koja biljna alergena vrsta dominira u pojedinom periodu godine – kazao je Spahić.