20. januar – POLOVINA SREDNJOŠKOLACA PIJE ALKOHOL, SEDAM ODSTO ŠESNAESTOGODIŠNJAKA PROBALO DROGE

0
356

Preko 50 odsto srednjoškolaca u Crnoj Gori pije alkohol, dok je sedam odsto učenika do 16 godina starosti potvrdilo da je konzumiralo neku od droga, uključujući kokain, ekstazi i LSD, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje. Skoro 60 odsto djece je potvrdilo da su u uzrastu od 13 godina ili manje popili bilo koje od alkoholnih pića, dok se 10 odsto prvi put napilo u ovom uzrastu.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje prof. dr Agima Ljaljević ocijenila je da je zavisnost prisutna u mlađoj populaciji i da se sve više spušta granica životne dobi kada mladi počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama.

Ljaljević kaže da uznemirava podatak da veliki procenat djece, između 18 i 25 odsto, navodi da ne znaju da li postoji rizik od upotrebe droga, prvenstveno amfetamina i ekstazija. Ona je upozorila da je istraživanje pokazalo da su djeci školskog uzrasta dostupne psihoaktivne supstance.

– Oko 23 odsto dječaka i 15 odsto djevojčica izjavilo je da bi im bilo prilično lako da nabave kanabis ako bi to željeli, dok 10 odsto dječaka i osam odsto djevojčica smatra da može lako da nabavi amfetamine. Da se lako može doći i do ekstazija smatra 13 odsto dječaka – dodaje Ljaljević.

Rezultati istraživanja su pokazali da je sedam odsto učenika do 16 godine probalo ilegalne droge – kanabis, amfetamine, kokain, krek, ekstazi, LSD ili druge halucinogene, heroin i GHB.

– Dječaci u odnosu na djevojčice prednjače u konzumiranju kanabisa, pošto je osam procenata ispitanih dječaka probalo tu drogu, kao i tri odsto djevojčica. Iako su djevojčice sklonije upotrebi trankvilizera ili sedativa, zloupotreba ovih ljekova u kombinaciji sa alkoholom je skoro jednako zastupljena kod oba pola – rekla je dr Ljaljević.

Institut za javno zdravlje je proveo istraživanje među mladima uzrasta 16 godina, učenicima prvih i drugih razreda svih srednjih škola u Crnoj Gori.