17. maj – AKTIVNOSTI MINISTARSTVA ZDRAVLJA U USLOVIMA VANREDNE SITUACIJE

0
286

BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, povodom vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama, organizuje i koordinira aktivnosti sa svim zdravstvenim ustano­vama, kako bi se obezbjedilo kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite. Pored redovnog snabdijevanja zdravstvenih ustanova, zbog novonastale situacije, prikupljaju se dodatni podaci o potre­bama u pogledu neophodnih količina ljekova, sanitetskog i medicinskog materijala za sve ugrožene građane i dostavljaju se Centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije, odakle se vrši dalja distribucija.

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Gradskim sekretari­jatom za zdravstvo i domovima zdravlja sa područja grada Beograda koja nisu ugrožena, organizovalo formiranje pripravnih ljekarskih ekipa, koje će se upućivati na ugrožena područja.

Republika Srbija raspolaže ljekovima koji su potrebni za pružanje zdravstvene zaštite u redovnim okolnostima, ali je zbog vanredne situacije neophodno obezbjediti dodatne količine specifičnih grupa ljekova, za kojima su povećane potrebe stanovništva. Predstavnici Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, održali su 17. maja sastanak sa farmaceutskim kompanijama i distrubuterima ljekova, koji će u skladu sa svojim mogućnostima, donirati određene količine najneophodnijih

ljekova za potrebe zdravstvenih ustanova i građana, čime su poka­zali visok nivo društvene odgovornosti.