17. mart – Godina dana od početka pandemije u Crnoj Gori

0
53

Od početka pandemije preminula je 1.151 osoba, broj inficiranih u prošloj godini bio je 48.247, a do sada je zabilježeno 84.700 slučajeva. To znači da je za dva i po mjeseca ove godine više od 36.000 oboljelih ljudi inficirano koronom.

Trenutno je aktivno 8.697 slučajeva infekcije, a lokalna transmisija i stope smrtnosti pokazuju da svako opiranje mjerama dolazi na naplatu i da stradaju najranjiviji, stari i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Nakon niza popuštanja i zatezanja mjera, koje su se ravnale prema epidemiološkoj situaciji, trenutno su na snazi brojne restrikcije, poput zabrana okupljanja i javnih manifestacija, boravka na otvorenom više od dvije osobe (izuzev članova domaćinstva), ne mogu se koristiti parkovi i dječja igrališta…

Potpuno je, osim za izuzetke definisane mjerama, zabranjen ulazak i izlazak u Podgoricu, Cetinje i opštine Budva, Tivat, Nikšić, Plužine, Herceg Novi, Ulcinj, Bar, Kotor, Pljevlja.

Međugradski saobraćaj vikendom je zabranjen za građane.

Sa druge strane, državne granice su otvorene prema svim susjedima i oni mogu ući u Crnu Goru bez PCR testova. Za ostale važe restrikcije i obavezan dokaz da nijeste pozitivni, ili da ste vakcinisani.

Prema riječima epidemiološkinje u Institutu za javno zdravlje dr Marije Božović, godinu kasnije pokazalo se da pandemija nosi velike nepoznanice.

– Shvatili smo da sve što smo podrazumijevali, uzimali zdravo za gotovo, nije zagarantovano. Nažalost, imamo i jako tešku epidemiološku situaciju, i dalje vodimo svakodnevnu, iscrpljujuću borbu sa korona virusom. O razlozima bismo mogli govoriti, ali jedno je sigurno, kao i na početku, da samo solidarnost, disciplina i povjerenje u nauku i ono što su zvanične informacije mogu dati pravi i adekvatan odgovor na ovaj javno-zdravstveni izazov – kazala je dr Božović za Pobjedu.