18. februar – Pandemija COVID-19 pokazala koliko su društva krhka – EK

0
99

Vršilac dužnosti direktora Odjeljenja za javno zdravlje Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije John Ryan poručio je da je pandemija COVID-19 pokazala koliko smo nespremni i koliko su društva krhka, javlja Anadolija.

– Epidemija je pokazala koliko smo nespremni i koliko su društva krhka – istakao je Ryan u okviru serije webinara na temu Borba protiv pandemije i zdravstva kao polje saradnje Turske i EU.

Napominjući da su zdravlje i epidemija jedno od područja od zajedničkog interesa između Turske i Evropske unije, Ryan je rekao da nam “ovo daje priliku da istaknemo globalni angažman”.

– Moram lično reći da sam u prošlosti imao slučajeve kao što su ebola, zika i koronavirus. Ove stvari se obično završe nakon dvije ili tri sedmice. U ovoj epidemiji smo dvije godine i još uvijek ne vidimo kraj ovih slučajeva. Dakle, ovo je zaista tako, faktor pritiska na naš zdravstveni sistem – izjavio je Ryan.

Rekao je da je EU isporučila 400 miliona doza vakcina zemljama u okviru Globalnog programa pristupa vakcinama protiv COVID-19 (COVAX).

– Sada epidemija ulazi u drugu fazu. I po mom mišljenju, ubrzanje globalne vakcinacije je visoki prioritet – naglasio je Ryan. Al Jazeera