17. februar – Potpuno ukidaju kovid potvrde – Izrael

0
84

Izrael je u četvrtak potpuno ukinuo ‘zelene propusnice’ što je nastavak trenda ukidanja mjera protiv covida-19 s obzirom na to da je broj novozaraženih već danima u stabilnom padu.

Zelene propusnice odnosno kovid potvrde koje dokazuju da se osoba vakcinisala, preboljela covid-19 ili je negativna na testu, već su u Izraelu bile djelomično ukinute 4. februara. Od tada su ostale na snazi još samo za neka javna mjesta, kao što su noćni klubovi i velike dvorane za slavlja.

Omikron, vrlo zarazna varijanta koronavirusa, dosegla je u Izraelu vrhunac krajem januara kada je zabilježeno rekordnih i do 85.000 novozaraženih dnevno. Nakon toga je ta brojka počela padati, a u poslednjih 24 sata je bilo 21.000 zaraženih.

– Talas je prošao – rekao je izraelski premijer Naftali Bennett na početku rasprave o stanju pandemije sa kreatorima zdravstvenih politika. U istom obraćanju obavijestio je javnost da se zelene propusnice potpuno ukidaju. Rekao je i da će roditelji i dalje morati da testiraju svoju djecu dva puta nedeljno te da će i dalje biti potrebni negativni testovi za posjete domovima za starije osobe. Hina