27. februar – Pronašli preteču koronavirusa – Mađarska

0
147

Prva verzija virusa SARS-CoV-2 koja je uzrokovala pandemiju s kojom se borimo već dvije godine, a za koju mnogi smatraju da je nastala u laboratoriji, otkrivena je u uzorcima jedne biotehnološke kompanije. Stručnjaci za bioinformatiku s Veterinarskog fakulteta Univerziteta Lorand u Budimpešti slučajno su došli do tog otkrića analizirajući genske podatke iz uzoraka tla s Antarktika prikupljenih krajem 2018. i početkom 2019. Godine. Ti uzorci su poslati na sekvenciranje u kompaniju Sangon Biotech u Šangaju, gdje su kontaminirani dosad nepoznatom varijantom koronavirusa. Ta varijanta ima mutacije koje premošćuju jaz između koronavirusa šišmiša i wuhanskog soja, što bi moglo značiti da je ona prethodnik pandemije. Uzorci sadrže DNK majmuna i hrčaka, što sugeriše da je virus možda bio uzgojen u ćelijskim linijama životinja.

– Jedinstvene mutacije upućuju na to da se radi o predvarijanti. Dakle, ako je sekvencirana, recimo, sredinom decembra, prije nego što je iko identifikovao virus kod ljudi i počeo ga uzgajati u laboratorijama, onda to ukazuje na tajne uzorke u laboratorijama 2019. Oni nijesu od foka ili pingvina, već od afričkih zelenih majmuna i kineskih hrčaka. Obje vrste su izvor najčešće korištenih laboratorijskih ćelijskih linija – komentarisao je Matt Ridley, autor knjige Viralno: Potraga za podrijetlom covida-19.

Kineski znanstvenici često koriste Sangon Biotech, ali i Institut za virologiju u Wuhanu kao mjesta za sekvenciranje svojih uzoraka. Neki stručnjaci smatraju da je virus potekao upravo iz Wuhana. No, teorija o predvarijanti će teško biti dokaziva, jer tačan datum ekstrakcije DNK iz uzoraka nije poznat. Ako je i bio u decembru 2019., otkriveni koronavirus bi zaista mogao biti preteča prvotnog ljudskog soja iz Wuhana.

Virolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu, Jesse Bloom, ponovno je pregledao podatke i utvrdio da antarktički uzorci imaju tri važne mutacije koje su približile koronavirus šišmiša wuhanskom soju. Najbliži prirodni srodnici virusa SARS-CoV-2 pronađeni su upravo kod šišmiša i to u špiljama provincije Yunnan te u susjednom Laosu. Oba područja proučavali su “lovci” na viruse, koji su svoje uzorke poslali upravo u Institut za virologiju u Wuhanu. Telegraph.