23. februar – SZO: Treća sedmica da opada broj novih slučajeva i umrlih od kovida, izuzetak Zapadni Pacifik i Afrika

0
142

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom opao je u svijetu 21 odsto u posljednjih sedam dana, odnosno treću uzastopnu sedmica – saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

U svom sedmičnom izvještaju SZO je navela da je bilo više od 12 miliona novozaraženih koronavirusom prošle sedmice. U protekloj sedmici umrlo je osam odsto ljudi manje širom svijeta, odnosno oko 67.000 i prvi put je sedmični broj smrtnih slučajeva smanjen od početka januara.

Zapadni Pacifik jedina je oblast gdje je zabilježen porast broja novozaraženih kovidom-19, sa skokom od 29 odsto u prethodnih sedam dana, dok je broj infekcija na drugim mjestima znatno pao.

Broj novih smrtnih slučajeva od kovida takođe je porastao u Zapadnom Pacifiku i u Africi dok je svuda drugdje taj broj pao.

Najveći broj novozaraženih od kovida zabilježen je u Rusiji, Njemačkoj, Brazilu, SAD i Južnoj Koreji.

SZO navodi da je omikron ubjedljivo najdominantniji soj u svijetu i predstavlja više od 99 odsto analiziranih slučajeva. Delta soj je još jedini drugi soj koji se pojavljuje i predstavlja jedan odsto slučajeva.

Svjetska zdravstvena agencija je takođe prijavila da podaci o vakcinaciji pokazuju da buster doze znatno popravljaju efikasnost vakcina protiv omikron soja, ali da treba sakupiti više podataka da se utvrdi koliko dugo ta zaštita traje. Beta