19. februar – Objavljena studija o varijanti koja bi mogla zabrinuti svijet – Japan

0
94

Japanski naučnici objavili su novo istraživanje o podvarijanti omikrona nazvanoj BA.2 prema kojoj se taj soj može širiti među ljudima brže nego njegov daleki “rođak”, nego i može izazvati ozbiljniju bolest te je sposoban “izbjeći” neke od ključnih zaštita koje imamo protiv bolesti covid-19, piše CNN.

Novi laboratorijski eksperimenti obavljeni u Japanu pokazuju da BA.2 možda ima svojstva koja mu dopuštaju da izazove teže bolesti kao što je to bilo kod delta varijante. A čini se da i, kao omikron, može izbjeći imunitet stvoren vakcinom. No, čini se da booster jača zaštitu, tako da je razvoj bolesti nakon zaraze 74 posto manja. Čini se kako je BA.2 otporan i na neke ljekove za koronavirus što uključuje i sotrovimab, koji se koristio protiv omikrona.

Tu japansku studiju još nijesu recenzirali i teze iz nje “propitali” drugi naučnici pa njezine rezultate treba uzeti s rezervom.

– Mogao bi biti, kada se gleda uticaj na čovjeka, gori virus od BA.1 i može biti da se bolje širi i izaziva težu bolest – kazao je dr Daniel Rhoads, američki mikrobiolog koji je pratio studiju, ali nije učestvovao u tom istraživanju.

BA.2 se zbog mutacija bitno razlikuje od originalnog koronavirusa iz Wuhana. Ima i na desetine promjena u genima u odnosu na originalni omikron pa se smatra jednako različitim od njega kao što su i alfa, beta, gama i delta varijante korone.  Danas.hr