18. jul – Strahuje se od većeg broja hospitalizovanih

0
43

Broj inficiranih koronavirusom koji su trenutno hospitalizovani u Crnoj Gori je još uvijek pod kontrolom, kazao je medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Zoran Terzić i dodao da se strahuje da će povećan broj oboljelih usloviti i više bolničkog liječenja. Hospitalizovani, kaže, uglavnom imaju blaže kliničke slike i dodaje da trenutno nema životno ugroženih pacijenata.

U Crnoj Gori raste broj inficiranih koronavirusom. Dr Terzić je u emisiji Dobro Jutro Crna Goro kazao da je u našoj zemlji na bolničkom liječenju bilo 35 kovid pacijenata.

– U KCCG je bilo 9, Baru 11, Pljevljima 1, Bijelom Polju 2, Beranama 3, Kotoru 7 i Nikšiću 2. Taj broj je još uvijek pod kontrolom. Obzirom na kapacitete koje smo spremili za liječenje kovid pacijenata mi smo u strahu da će povećan broj oboljelih usloviti i povećan broj hospitalnog liječenja – kazao je dr Terzić.

Broj hospitalizovanih, kako je dodao, nije povećan u odnosu na februar mjesec ali, kaže, zabrinjava sve veći broj zaraženih.

– Hospitalizovani uglavnom imaju blaže kliničke slike ali svaka infekcija kovidom uz neke druge bolesti stvara preduslove za bolničko liječenje pacijenata – kazao je dr Terzić i dodao da trenutno nema životno ugroženih pacijenata.

– Tri pacijenta su bila na nižim dozama kiseonika ostali su na sobnom vazduhu – kazao je dr Terzić.

On je poručio da će, i pored kovida, svi pacijenti kojima je potreban specijalistički pregled biti pregledani.

Govoreći o listama čekanja u KCCG, dr Terzić je kazao da su od novog sistema zakazivanja očekivali veću dostupost pregleda.

– Pokazalo se da se kroz sistem jedan pacijent zakazivao i do 6 puta. Lista čekanja nije još uvijek definisana na pravi način – istakao je dr Terzić i dodao da sve u okviru mjesec dana nije lista čekanja.

– Bile su liste čekanja na Plastičnoj hirurgiji, Neurologiji i ja i dr Ljiljana Radulović smo se pored svih obaveza pridružili kolegama i radimo dopunske ambulante – kazao je Terzić.

I dalje su, kaže, nedostupni tremini za endokrinologa, reumatologa, gastroenteorologa i neurologa.

– To su tremini za 3 do 4 mjeseca. Mi svakog mjeseca damo po 300 do 400 termina za npr. endokrinilošku ambulantu. Za 24 sata svi termini budu popunjeni. Mi više nemamo fizičkog kapaciteta, ambulante i doktore kako bi stigli više – naglasio je dr Terzić i zamolio pacijente za strpljenje.

Kada je riječ o listama čekanja za operacije tu je, kaže, situacija vrlo dobra. TVCG