18.jun – Prijevremeni porođaj će se moći predvidjeti krvnim testom – SAD

0
260

Američki i danski naučnici kreirali su jeftin krvni test koji bi trebao da omogući da se u 80 posto slučajeva predvidi postoji li opasnost da trudnica rodi dijete prije predviđenog termina. Premda treba obaviti dodatna istraživanja prije nego što se test počne masovno proizvoditi i koristiti, stručnjaci tvrde da ima veliki potencijal kada je posrijedi smanjenje broja smrtnih ishoda porođaja i komplikacija. To su posljedice čak 15 miliona prijevremenih porođaja, koliko ih se godišnje evidentira u svijetu.
Test se može koristiti i za procjenu termina porođaja na jednako pouzdan i manje skup način od ultrazvučnog pregleda, stoji u izvještaju objavljenom u stručnom časopisu Science. Njime se mjeri aktivnost majčinih, placentarnih i fetalnih gena te se procjenjuje nivo molekula ribonukleinske kiseline, zahvaljujući kojima se prenose genetske informacije u tijelu.
– Ustanovili smo da se zahvaljujući malenom broju gena može zaključiti koje su trudnice u opasnosti kada je posrijedi prijevremeni porođaj – objasnio je koautor istraživanja Mads Melbye, profesor na Univerzitetu Stanford i
– Proveo sam niz godina nastojeći da shvatim razloge prijevremenog porođaja. Ovdje govorimo o prvome stvarnom i značajnom naučnom napretku nakon dugog razdoblja, kada je posrijedi ovaj problem – ističe direktor Statens Serum Instituta u Kopenhagenu.
Prijevremenim porođajem smatra se svaki porođaj koji nastupi tri nedjelje prije utvrđenog termina, a u Sjedinjenim Državama pogađa devet posto trudnica i u svijetu je glavni uzrok smrtnosti djece prije njihove pete godine života.