18. maj – MINISTAR ŠEGRT NA 68. SJEDNICI SKUPŠTINE SZO U ŽENEVI

0
373

Ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt učestvovao je na 68. sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije, koja je od 18. do 26. maja održana u Ženevi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, glavne teme ovog skupa bile su zarazne bolesti, u prvom redu ebola i meningitis, zatim neinfektivne bolesti, bakterijska rezistencija i antibiotici i vakcinacija. Takođe, tema Skupštine bilo je i projektovanje zdravstvenog sistema čije su osnovne odlike dostupnost, održivost, unaprjeđenje kvaliteta, jednakost i socijalna inkluzija.

Gost Skupštine SZO bila je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je poručila da su zdravlje i sigurnost na globalnom nivou dvije strane istog novčića. Ona je istakla da, da bi se postigao efikasan i održiv sistem, treba graditi standarde, unapređivati menadžment, definisati politiku jasnih ciljeva i obezbijediti dostupnost.

Na Skupštini SZO, kako su saopštili iz Ministarstva, istaknut je uspjeh vakcinacije na globalnom nivou, budući da je dostignuta gotovo potpuna eradikacija poliomiolitisa u Nigeriji, Pakistanu i Avganistanu, kao i eradikacija konginitalne rubeole na američkom kontinentu.