18. novembar – ODRŽAN SEMINAR „ANTIBIOTICI – DOKTRINA I NAVIKE“

0
414

Povodom Evropskog dana o svjesnosti o antibioticima, u amfiteatru Istituta za javno zdravlje Crne Gore, 18. novembra održan je edukativni seminar na temu „Antibiotici – doktrina i navike“ koji je organizovalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

Tim povodom govorila je generalna direktorka Direktorata za unapređenje i kontrolu kvaliteta dr Sanja Simović, koja je u okviru seminara održala i predavanje. Kako je navela, važno je poštovati sve propise i smjernice kako bi unaprijedili djelovanje zdravstvenih institucija.

Na otvaranju stučnog skupa govorila i je Mina Brajović, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru, koja je ukazala na značaj teme koja je globalni problem, ali i na potrebnu jačeg lokalnog djelovanja u cilju racionalnije upotrebe antibiotika.

– Kroz istraživanja koja sprovodimo, dolazimo do podataka da u Crnoj Gori postoji veliki broj propisanih recepata, od kojih je 40% nepotrebno propisanih, što ukazuje na vrlo zabrinjavajući trend samoliječenja antibioticima.

Na skupu je govorila i dr Sanja Medenica, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje.

Moderator održanih sesija bila je doc dr Nataša Duborija Kovačević, a predavanja su održali doc. dr Gordana Mijovićdipl. ph Lidija Čizmović, dr Kenan Katanadr Nina Pejović Mandićdr Goran Markovićdoc. dr Nataša Duborija Kovačević (zajednički projekat sa dr Mitrom Popovićem), doc. dr Zorica Potparadr vet. Dragana Grbić Sekulović i dr Sanja Simović.